Vi i USA har ull drog ?ver v?ra ?gon om kanel. Ofta vad vi i USA eftersom kanel ?r faktiskt Cassia (cinnamomum aromaticum). Det ?r en sl?kting till ?kta kanel, men inte p? riktigt. Resten av v?rlden anv?nder ?kta kanel (cinnamomum verum), i deras matlagning eller bakning, men h?r s?ljs vi n?got helt annat.
Som bakgrund uppt?ckte jag f?rst hur mycket skillnad det var mellan dessa tv? kryddor n?r jag bodde i Guatemala. Kanel det smakade mycket annorlunda ?n vad jag visste att v?xa upp i Ohio; att g?ra saker som en ?ppelpaj eller ?pple skarpa bara smakade annorlunda. De var mycket bra, men gjorde t smaka vad hade k?nt. Jag uppvisat det upp till skillnader i kvalitet p? produkten, eller kanske min bakning skicklighet var otillr?cklig. N?gon typisk Guatemalas mat jag ?t eller med kanel som smakade bra naturligtvis, med inget att j?mf?ra.
Det var tillbaka p? 1970-talet, och det var t tills l?ngt senare, n?r de ?terigen bor i USA, jag f?rs?kte g?ra en Guatemalansk matr?tt, Platanos sv Mole (mj?lbananer i Mole s?s), anv?nder den tillg?ngliga cassia. Sk?len bara smakat fel. Jag kunde inte f?rst? den. Jag hade gjort denna matr?tt m?nga g?nger i Guatemala. Jag hade mycket mer matlagning och bakning skicklighet vid denna tid. Vad var fel? Jag b?rjade checkar in kryddor i allm?nhet, mot bakgrund av de saker som jag visste var olika, och uppt?ckte att vi i USA sl?pps en helt annan produkt.
Cassia kanel ?r en mycket god krydda, naturligtvis. Jag g?r inte f?r en sekund f?resl?r vi g?ra oss av med det! Vad vill v?r ?ppelpajer smak utan den. Det ?r en underbar krydda, v?rdig utrymme i v?ra sk?p. Jag f?resl?r dock att ?kta kanel har en lika plats.
Kanel av antingen slag ?r barken av tr?det. Barken ?r skalade bort och torkade, curling i vad ?r k?nd som spolar eller mals till pulver. Detta ?r d?r slutar likheterna. Cassia quills ?r mycket tjocka lockar, stark och ibland ?ven sv?rt att bryta. Det har en starkare smak, varmare och mer potent. Det finns n?gra mycket bra kvalitet cassia ?terfinns dessa dagar, som Korintje AA. En h?rlig krydda att piggna upp n?got du brukar g?ra med kanel h?r.
Min matlagning klasser tar jag alltid b?da typerna av kanel: en h?g kvalitet cassia quill och marken Korintje AA cassia, tillsammans med sanna kanel quills och mald kanel. ?kta kanel quills ?r hoprullade och lager tillsammans i en tight rulle, ?r mycket tunna och l?tt krossad. Smaken ?r l?ttare och mer delikat, med en n?got lemony kvalitet. Jag s?tter quills sida vid sida och p?visa skillnader, f?rst bryta en cassia quill, med efterf?ljande h?gt f?st n?r det g?r s?nder. D? visar jag kanel t?cke, lager tillsammans, och hur l?tt det bryts och smular. Med marken version av varje sida vid sida, jag fr?gar klassen medlemmarna att lukta tv?; f?rsta den cassia som ?r mest bekant och sedan kanel. H?pen reaktionerna n?r de inser exakt hur stor skillnad det finns mellan dessa tv? kryddor, ?r ganska givande.
Jag vill likna detta innan USA vaknade och luktade riktigt bra arabicakaffe. N?r vi fick reda p? gott kaffe, v?nde tidvattnet. Jag tror att detta land ?r p? v?g att f? ?kta kanel i ljuset. Det finns i de flesta n?gon mexikanska livsmedelsbutiker avsnitt dessa dagar. God kvalitet krydda butiker b?ra utm?rkt kvalitet kanel och ocks? utm?rkt kvalitet cassia. Om du vill g?ra n?gon etnisk mat fr?n n?gon annanstans i v?rlden, eller bara bekanta sig med en ny smak g? f?r ?kta kanel. Det ?r v?rt anstr?ngningen.
Tack f?r att du tog dig tid att l?sa min artikel. Jag hoppas det var informativt och hj?lpt dig l?ngs din egen kulinariska resa. Du hittar m?nga fler recept och nyttiga tips p? min webbplats. Jag ?r p? Facebook p? en harmoni av smaker och dela ett recept eller tips varje dag till de fans som har gillat min webbplats. Jag hoppas att se er d?r snart.
No comments:
Post a Comment